Detta är information från Weber

Grillning i den digitala tidsåldern – så funkar den unika grillen!

Nya revolutionerande Weber SmokeFire EX4 är en smart pelletsgrill som kan styra hela processen digitalt för ett perfekt resultat – om man så önskar.
Men hur ska man egentligen använda den? Webers grillexpert Anders Jensen är mannen som vet allt som är värt att veta om Weber SmokeFire.
– Jag har själv inte ens någon ugn hemma utan gör det mesta på grillen, säger Anders Jensen.

Nyfiken på Weber SmokeFire?
Här hittar du prislistan och allt du behöver veta!

En kombinerad grill och rök som kan fjärrstyras med en app i mobilen?

Ja, det har definitivt hänt en del sedan en påhittig filur vid namn George Stephen uppfann världens första klotgrill. Året var 1952 och George arbetade på företaget Weber Brothers i Chicagoförorten Palatine, USA som tillverkade flytbojar av stål.

George tyckte om att grilla, men drömde om att ha mer kontroll över processen. Han tog hem en stor flytboj, kapade av den på mitten och – voilà, en helt ny typ av grill där man kunde tillaga maten på indirekt värme. George köpte fabriken, ställde om produktionen till klotgrillar och det blev snart en världssuccé.

Lever som han lär

Anders Jensen i Köpenhamn är 47 år och har jobbat på Weber i två decennier. På fritiden lever han som han lär och grillar flitigt.

– Jag har inte ens någon ugn hemma utan gör det mesta på grillen, såsom julbaket till exempel. Min paradrätt är faktiskt perfekt frasig pizza på grillen. Tidigare var jag väldigt inne på vanliga hederliga kolgrillar, men sedan jag fick en egen Weber SmokeFire har jag börjat använda den mer och mer. Idag är den min nya favorit, säger Anders Jensen, som är ansvarig för företagets egna grillkurser som samarbetspartner i Weber Academy.

”Snabb utveckling”

Pelletsgrillen Weber SmokeFire introducerades 2020 och Anders skäms inte för att erkänna att den första generationen kom ut väldigt snabbt på marknaden och kom att behöva flera uppdateringar.

Eftersom utvecklingen och lanseringen gick i rekordfart blev det ett hektiskt år där de första modellerna behövde uppdateras i såväl hårdvaran som mjukvaran.

Idag tillverkar man uppdaterade Weber SmokeFire generation 2 där de små barnsjukdomarna effektivt har eliminerats. Det handlar bland annat om förändrad hastighet på pelletsmatningen och justering av glödenheten i uppstartsfasen.

– Utvecklingen går enormt snabbt, vi lyckades gå från analog till digital teknik på bara ett år, säger Anders.

  • Pelletsgrillen Weber SmokeFire introducerades 2020 och nu finns generation 2 ute.

Global verksamhet

Företaget Weber har tidigare haft som princip att göra allt utvecklingsarbete på huvudkontoret i Chicago, men i den nya digitala världen finns de numera även i Silicon Valley, Kalifornien.

– Vi är en global verksamhet som har produktion och utveckling där kunskapen och kompetensen finns. Det gäller även när det kommer till råvara och logistik. Som en del av vår utveckling öppnar vi nu en produktion i Europa för att säkerställa leverans och utveckling på alla marknader. Överallt där Weber är en aktör har vi eget folk som håller koll på kvaliteten och att allt görs i enlighet med Webers DNA, förklarar Anders Jensen.

Två storlekar

SmokeFire är Webers första pelletsgrill och finns i två storlekar – EX4 med 61 centimeter brett grillgaller och EX6 som mäter 91 centimeter.

Som namnet SmokeFire antyder går det lika bra att röka som att grilla med den.

Båda modellerna har en temperaturskala från 73 till 315 grader och rymmer 10 kilo pellets. Vid de låga temperaturerna kan man aktivera SmokeBoost-funktionen, som ger köttet en unik röksmak, särskilt när det gäller riktig ”low and slow BBQ”.

Hur grillar du helst om du själv får välja?
Elgrill
Kolgrill
Gasolgrill
Pelletsgrill

”Alltid perfekt resultat”

Grillen är uppkopplad med wi-fi och kan fjärrstyras med appen Weber Connect.

Appen, som är gratis, innehåller även ett ständigt ökande antal recept och videos som visar hur allt ska gå till.

SmokeFire har uttag för inte bara en utan fyra olika grilltermometrar så att man kan hålla koll på upp till fyra innertemperaturer samtidigt. ”Set & Forget”-funktionen betyder att den smarta grillen gör hela jobbet själv och så signalerar mobilen när middagen är färdig.

– Med Weber Connect kan vem som helst få ett perfekt resultat och en fantastiskt välsmakande grillmiddag. Det enda som krävs är regelbundna uppdateringar, precis som med alla andra digitala verktyg vi har i dag. Kort sagt krävs det att man håller sig lite à jour för att utnyttja tekniken maximalt, förklarar Anders Jensen.

Provlagat alla recept

Weber har team ibland annat USA och här i Norden som har provat sig fram till de perfekta recepten i verkligheten och inte bara i teorin.

– När appen säger till när det är dags att du vänder på kycklingen eller tar den av grillen innan den blir för torr, så bygger det på att vi har testat i praktiken tusentals gånger, säger Anders.

Appen kan även stänga av grillen, men inte starta den vilket är en säkerhetsfråga. Det vore ju inte så lyckat om man är på jobbet och råkar komma åt mobilen så att grillen tänds när ingen är hemma!

  • SmokeFire har en temperaturskala från 73 till 315 grader och rymmer 10 kilo pellets.

Fördelar med Weber

Det finns pelletsgrillar av andra fabrikat, men Anders hävdar stolt att Webers grillar är överlägsna på många punkter.

– Vi har det största temperaturomfånget, från 73 grader när man vill köra ”low and slow”, till 315 grader. Grillen har Flavorizer Bars som ser till att värmen når grillgallret direkt. Vår pelletsmatare ser till att pelletsen glider ner vågrätt i brännkammaren i en jämn ström så att det inte uppstår ”backfire”. Dessutom är grillen inte lackerad utan porslinsemaljerad vilket ger ett mycket bättre skydd mot väder och vind. Det är bara några av alla fördelar, förklarar Anders och tillägger:

– Jag vill även framhålla att på alla våra marknader kommunicerar vi med våra kunder på det lokala språket. Vi ser det som en viktig lokal anpassning att inte allt är på engelska som det ofta är med andra produkter.

Vill du klämma och känna på Weber SmokeFire?
Här hittar du din närmaste återförsäljare

Tre varianter av pellets

Att Weber är ett klassiskt och välkänt varumärke är ett starkt försäljningsargument enligt Anders.

– Jag brukar jämföra med bilar. Vem som helst går inte och köper en Tesla, men har man kört bensindriven Volvo i många år känns inte steget så stort till att välja en fossilfri Volvo…

SmokeFire-grillen matas med träpellets av Webers eget fabrikat. Det finns hittills tre olika varianter – hickory för en kraftfull röksmak med en liten touch av bacon, pellets med äppelsmak som passar för bland annat fågel, fläsk och grönsaker, samt Academy Blend som är lite mildare och passar till det mesta. Träslagen är olika blandningar av hickory, lönn, körsbärsträ och ek.

Gå kurs i grillning

Det där med Weber Academy då? Enkelt förklarat är det en fyra timmars kvällskurs där man får vara med och skapa en trerättersmiddag på grillen under ledning av företagets egna proffs.

– I dag har vi bara en samarbetspartner i Sverige där vi arrangerar grillkurser, Brännlands Wärdshus i Umeå. Men när pandemin är över ska vi se till att hitta fler krögare över hela landet. Vi vill gärna vidareutveckla Weber Grill Academy-universumet med fler entusiastiska samarbetspartners i Sverige, säger Anders.

  • Anders Jensen på Weber lever han som han lär och grillar flitigt.

Inte bara teknik

Vissa kanske kan hävda att det är lite fusk att skaffa en grill som gör hela jobbet själv och ifrågasätta vad som händer med stoltheten över hantverket? Men det skriver inte Anders Jensen och Weber under på.

– Med Weber SmokeFire bestämmer du själv i hur hög grad du vill vara med och påverka. Den låter dig skapa maträtter på en helt ny nivå, men för att bli en riktigt skicklig grillmästare krävs att du förstår varför du gör som du gör. Det lär man sig genom att jobba med SmokeFire och självklart även på våra Weber Academy-kurser, avslutar Grilling Experience Manager Anders Jensen.

Nyfiken på Weber SmokeFire?
Här hittar du prislistan och allt du behöver veta!