Detta är information från Weber

”Jag älskar den här grillen – har allt man behöver”

– Jag grillar inte för grillandets skull – jag grillar för smakens skull.
Influencern, tv-profilen, kläddesignern och författaren Jessica Frej, 30, har dukat upp uteplatsen hemma vid lägenheten i Nacka.
Och grillen – en Weber Master Touch Premium – står mitt i händelsernas centrum.
– När det är sommar grillar jag nästa varje dag. Jag älskar det – det är som att leka med eld men under kontrollerade former, skrattar Jessica Frej, som med sin nya Bok ”Grilla hur lätt som helst” vill få alla att våga sig fram till grillen i sommar.

Hon har drygt 36 000 följare på Instagram och en stor skara som följer hennes blogg. Hon har varit matbloggare för tidningen Amelia men bloggar nu på den egna portalen jessicafrej.se.

Det var egentligen år 2011 som det började.

Det var då som Jessica Frej flyttade in i lägenheten i Nacka utanför Stockholm. Den lilla charmiga lägenheten hade en stor uteplats med rum för både grillfester och kvällsmys.

– Det första jag gjorde när jag hade flyttat in var att åka och köpa en grill för att laga helgrillat lamm till påsk, minns Jessica.

Vill du klämma och känna på Weber Master Touch?
Här hittar du din närmaste återförsäljare

”Alltid älskat att laga mat”

Vem är då Jessica Frej?

Själv beskriver denna stockholmstjej sig som glad och matglad.

Att det skulle bli matlagning som Jessica skulle ha som något slags yrke var det egentligen aldrig någon tvekan om – i alla fall inte enligt henne själv.

– Jag har alltid älskat att laga mat. På dagis så lekte jag nästan inte med de andra barnen utan jag hängde i köket med kocken Gunilla istället. Och på helgerna var det alltid roligast att vara med farmor och mormor för där lagades det alltid mat och bakades, minns Jessica.

Som liten lekte hon och hennes lillebror tv-kockar när det var dags för mellanmål hemma.

Och på tal om tv, så känner många kanske igen Jessica från tv4. Inte nog med att hon med jämna mellanrum syns som färgglad kock i Nyhetsmorgon, hon var dessutom med i Sveriges Mästerkock 2011.

”Kunde inte smaka på maten”

Men det var inte helt klart att hon skulle vara med i mästerkocksprogrammet.

– När jag var 12 år hade det konstaterats att jag var glutenintolerant, och det var hemskt. Men jag sökte in och berättade inte för någon om min intolerans. Och det gick riktigt bra för mig, ända fram till dess att vi skulle laga pasta och jag förklarade varför jag inte kunde smaka på maten jag lagat. Det var i det programmet som jag åkte ur tävlingen, säger Jessica, som då var 21 år.

Tv-framträdandet gav Jessica mersmak så när frågan om att programleda Tv4:s nya matprogram nappade hon direkt.

I serien Mitt Kök serverade Jessica lättlagade middagstips fem dagar i veckan under ett drygt år.

– Eftersom jag och min bror hade lekt tv-kockar som små så var det nästan som att jag hade vana att prata in i kameran och kunna berätta hur man skulle laga och göra. Jag minns att min producent kom fram till mig efter första inspelningen och sa det kändes som att jag hade gjort det tidigare. För mig var detta vad jag hade förberett mig på hela livet, så det är klart att jag var van, skrattar Jessica.

Hur grillar du helst om du själv får välja?
Kolgrill
Gasolgrill
Elgrill

Ytterligare fyra böcker

Men efter ett år med Mitt kök hade Jessica uppnått ett av sina livsmål – att bli tv-kock – och då tog karriären ett nytt steg. Efter ett möte med bagaren Maria Blohm föddes idén om att göra en bok om glutenfritt bröd. Boken Nytt bröd blev startskottet på en karriär som författare.

– Först var det inget förlag som trodde på boken och alla sa nej. Det var under LCHF-vågen då bröd var ”farligt” att äta. Men ett halvår senare nappade ett förlag och boken kom ut. Den såldes slut direkt och i dag är den till och med översatt till flera språk och säljs utomlands, skrattar Jessica.

Det blev sedan ytterligare fyra böcker om bröd och glutenfritt innan Jessica återvände till maten igen.

I dagarna har hennes fjärde matlagningsbok precis kommit ut – hennes första bok om att grilla.

– Mina böcker har alla haft en speciell infallsvinkel och det handlar om att det går att laga god mat snabbt och enkelt.

En rejäl uppdatering

Och för Jessica är ledorden verkligen att det ska vara lätt och okomplicerat att laga mat på grillen.

– Man kan ju göra grillning hur svår som helst, men det är ju inte min grej. Med den här boken vill jag visa att man inte behöver kunna allt om grillning för att lyckas med att laga middag på grillen, säger Jessica.

Och grillen som hon provlagat alla recept – runt 100 stycken – i boken på står precis vid hennes uteplats. En Weber Mastertouch Premium med allt man kan tänka sig.

Denna legendariska kolgrill har fått en rejäl uppdatering. Förutom att du kan grilla allt du kan tänka dig på denna pjäs, kan du också arrangera brikettkorgarna så att du skapar värmezoner för direkt och indirekt värme. Dessutom fungerar den med den nya rökinställningen på bottenventilen utmärkt till att röka allt från fisk, kött och grönsaker.

– Jag älskar den här grillen. Jag är uppväxt med att kolgrilla på en 57 centimetersgrill från Weber så den här är verkligen perfekt för mig. Den har allt som man behöver. Jag gillar känslan när man öppnar det gångjärnsförsedda locket och känner tyngden, säger Jessica.

Nyfiken på Weber Master Touch?
Här hittar du hela prislistan!

”Bad mig tända grillen”

Och öppnar grillen gör hon – i alla fall på sommaren – så ofta hon får tid och lust. Både hemma i trädgården, vid sin pappas hus på Gotland och även ombord på pojkvännens segelbåt.

– Det är underbart att kunna ha med sig köket var man än är – och att få vara ute samtidigt. När jag är på Gotland älskar jag att åka runt till gårdsbutiker och köpa kött och sedan grilla det med olika grönsaker och annat som man råkar ha hemma.

 • Jessica Frej, Weber.
  Tänd grillen med tändrör så får du en snabb och jämn glöd.

För Jessica började grillintresset tidigt – och från en dag till en annan.

– Ja, det var när pappa en dag ringde hem. Han satt fast i en bilkö och bad mig att tända grillen. Jag sa att jag inte kunde det, men pappa guidade mig hur jag skulle göra. Jag tyckte att det var lite läskigt, men när pappa kom hem så stod jag och grillade kycklingfiléerna för fullt. Det var när jag precis slutat sexan och sedan dess har jag älskat att grilla.

– För många tror jag att det handlar om att kliva över den där tröskeln om att det är läskigt att grilla. Men jag lovar att det finns inget läskigt i det – och man kan tända grillen på bara några minuter.

”Lita på sin magkänsla”

Trenden när det gäller grillning har varit att det ska vara lite svårt, det ska vara krångligt och bökigt med temperaturer och liknande.

– Det är inte min grej. Jag vill visa att det är enkelt att grilla. Visst handlar det om vana, vid grillning måste man vara närvarande. Men det är bara att köra på och lita på sin magkänsla. Grillning får ju många människor att slappna av – det är en av de saker jag gillar med grillning.

Har du något bra tips för de som funderar på att köpa en ny grill till sommaren?

– Investera i kvalitet. Jag vill ha en grill som kan stå ute året om och som jag inte behöver fixa så mycket med och därför gillar jag Weber. De är lite dyrare än vissa andra grillar, men de billigare håller inte i längden. Det är så sjukt värt att lägga pengarna på en grill som verkligen håller och som samtidigt är superbra, säger Jessica.

Hur är det med gasolgrillning?

– Jag tycker inte det blir lika roligt att grilla med en gasolgrill helt enkelt. Men det finns många bra gasolvarianter att köpa. Men för mig är det detta jag vill ha, säger Jessica och klappar lätt på sin Weberg Master Touch Premium.

Vill du klämma och känna på Weber Master Touch?
Här hittar du din närmaste återförsäljare

”Äter mindre kött i dag”

Du har precis släppt din åttonde bok – ”Grilla hur lätt som helst”. Varför blev det just en grillbok?

– Det grundar sig i mitt intresse för att grilla, men också för att det var ett grillförbud under fjolåret. Nu är extra många sugna på att tända grillen och laga mat – jag vill bara att alla ska våga sig fram till grillen och prova. Det är ju inte svårt, hemskt eller farligt, säger Jessica.

– I boken handlar det 80 procent om grönt på grillen, och med det vill jag visa att man inte alls behöver förkoka grönsaker och så innan de grillas. Det går utmärkt att lägga på direkt på grillen. Det kanske tar lite längre tid bara, men på sommaren har man ju oftast lite mer tid.

Vad lägger du helst på grillen själv?

– Det är så himla olika. Jag älskar att grilla och äta kött, men av miljöskäl äter jag mindre kött i dag. Jag grillar allt möjligt och då blir det mycket vegetariskt. Jag tycker också att det är viktigt att äta upp allt man grillar så att det blir så lite matsvinn som möjligt. De överblivna grillade grönsakerna från i går blir ju utmärkt i en sallad dagen efter, säger Jessica.

– En sak som jag börjat med är att helgrilla halloumi. Du får då en mildare sälta men ett knaprigt yttre. Det är super.

Men grillar du året om?

– Nej det gör jag inte – om jag inte måste. Jag tycker inte att det är lika roligt att stå ute i minus 15 grader och grilla, dessutom är det svårare med temperaturen i grillen då. Men är det fint väder så grillar jag varje dag jag är ledig och jag brukar börja redan i mars och sedan grilla på till och med september.

Så den nya Master Touch Premium-grillen i Nacka går varm i dessa dagar. Är det inte nya recept som ska provas, så är det nya tv-inslag som ska filmas eller kompisar som kommer förbi och vill prova Jessicas matlagning.

– Det blir ganska ofta spontanmiddagar hemma hos mig och då är det bara att tända upp grillen. Men jag har alltid mat hemma så att jag kan slänga ihop en middag för 20 personer spontant. Det gillar jag, avslutar Jessica.

Och med Webergrillen i trädgården är spontankalas inga problem.

 • Weber Master Touch Premium.
  Du får en stor grillyta att laga mat på i nya Weber Master Touch Premium.

Jessicas bästa grilltips!

 1. Värmezoner. Indirekt och direkt värme. Jag brukar alltid lägga kol eller briketter i halva grillen så att jag har en het och en sval yta att växla mellan.
 2. Tänd grillen med tändrör. Strunta i tändvätska och annat och sedan går det snabbt att få perfekt glöd – knappa 15 minuter bara.
 3. Se till att grillgallret är rent och lättast att göra rent gallret är när det är riktigt varmt.
 4. Glöden. Ha inte för bråttom att slänga på maten på grillen, vänta tills glöden är klar. Men vänta inte heller för länge för då kanske kolet har brunnit klart.
 5. Lyssna inte på alla goda råd du får när du står och grillar. Experimentera själv och lär dig efter hand. Vill du vända köttet flera gånger så gör det och vill du tjuvkika genom att lyfta på locket så gör det.

Nyfiken på Weber Master Touch?
Här hittar du hela prislistan!