Detta är information från Weber

Weber SmokeFire – om grillmästaren själv får bestämma!

Warning: Undefined variable $GDPR in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/weber/wp-content/themes/CISK/misc/fakta_btn/shortcodes.php on line 8 Warning: Undefined variable $GDPR_CONSENT_755 in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/weber/wp-content/themes/CISK/misc/fakta_btn/shortcodes.php on line 9 Warning: Undefined variable $ADDTL_CONSENT in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/weber/wp-content/themes/CISK/misc/fakta_btn/shortcodes.php on line 10

– Jag har faktiskt dragit ner lite. Tidigare hade jag 13 grillar, nu har jag bara åtta, säger grillmästaren Jonny Wallmarö i Mariefred.
Vi är på besök för att låta oss bjudas på en delikat lunch tillagad på Jonnys senaste favoritleksak – en Weber SmokeFire EX4.
Det handlar om en grill som eldas med träpellets, sköter sig helt själv och kan fjärrstyras via wifi med en app i mobilen.

43-årige Jonny Wallmarö jobbar till vardags som konsultchef inom järnvägen. Han är även far till sex barn, så på fritiden har han en stor familj att skämma bort med sina grillkunskaper.

– Men det händer faktiskt att de minsta ungarna säger: ”Pappa, kan vi aldrig få någon vanlig mat som korv och makaroner?”, säger Jonny.

Åtta grillar

Vi träffar Jonny Wallmarö på altanen i villan i Mariefred där han har sina åtta älskade grillar. Det är vår och temperaturen ligger runt noll grader, men det avskräcker knappast Jonny.

Han grillar året runt oavsett väder och tillagar allt på grillen – kokar soppa, bakar bröd och till och med gräddar våfflor.

Grillröken ligger ständigt tät i villaområdet i utkanten av Mariefred.

– De närmaste grannarna har faktiskt möblerat om i sitt hus för att slippa oset, de flyttade sovrummet så långt bort från oss som möjligt! Men vi är inte ovänner eller så. Jag brukar bjuda dem på min mat, frun i huset älskar min hemrökta lax och hennes man vill ha ribs, säger Jonny.

  • Jonny Wallmarö trivs med sitt senaste tillskott – Weber SmokeFire.

Tidigt grillintresse

Grillintresset väcktes redan i tidiga tonåren för Jonny, som växte upp i Göteborg.

– Min kompis Pontus hade en pappa som jämt grillade på en gammal Weber och bjöd på så otroligt god mat. När jag flyttade hemifrån köpte jag min egen Weber, en klotgrill modell 57. Sedan grillade jag så ofta jag kunde, säger Jonny.

I dag har klotgrillen alltså fått flera nya kompisar och bland alla grillarna på altanen hittar vi flaggskeppet – en Weber SmokeFire EX4.

Grilla och röka

SmokeFire är Webers första pelletsgrill och finns i två olika storlekar och totalt fyra olika modeller, EX4 och EPX4 med 61 centimeter brett grillgaller och EX6 och EPX6 som mäter hela 91 centimeter. EPX-varianterna är alltså Webers nya STEALTH-modell som nyligen vann det erkända designpriset Red Dot Design Award för 2022.

Weber SmokeFire laddas med träpellets, rymmer 10 kilo, och precis som namnet antyder går det lika bra att använda den för att röka och grilla – ja även för att bryna, baka och mycket mer.

Weber SmokeFire har en bred temperaturspann och klarar av temeraturer från 95 grader upp till 315 grader. Det betyder att oavsett om du är sugen på att grilla en saftig biff, göra pizza, fixa revbensspjäll eller pulled pork, eller kanske fixa en dessert så klarar grillen av det.

Vill du klämma och känna på Weber SmokeFire?
Här hittar du din närmaste återförsäljare

”Köttets Rolls-Royce”

På grillgallret den här dagen ligger en rejäl bit oxbringa. Eller rättare sagt har köttet legat på grillen hela natten. Tillagningstiden är cirka 16 timmar så detta är verkligen ”slow cooking”.

– Oxbringa är köttets Rolls-Royce om du frågar mig. Men jag är väldigt duktig på flankstek också om jag får säga det själv, säger Jonny med ett skratt.

SmokeFire-grillen matas denna dag med hickorypellets för en kraftfull röksmak med en liten touch av bacon. Weber har även tagit fram pellets med äppelsmak, som passar perfekt för bland annat fågel, fläsk och grönsaker, samt Academy Blend som är lite mildare och passar för det mesta.

Träslagen är olika blandningar av hickory, lönn, körsbärsträ och ek.

  • SmokeFire-grillen laddas med pellets och Weber har i dag tre varianter av pellets – alla för olika smaker.

Spreja med apelsinjuice

Bredvid grillen har Jonny en sprayflaska och duschar köttet emellanåt. Men det handlar inte om någon hemlig specialblandning.

– Hehe, det är faktiskt bara vanlig apelsinjuice! Kryddorna har jag redan rubbat in, juicen är för att stänga in köttsaften under en fin karamelliserad yta, förklarar Jonny.

Även om Jonny har gillat att grilla i nästan hela sitt liv så tog det fart först för några år sedan när några kompisar undrade om han inte ville följa med till festivalen Sweden Rock i Blekinge för att hjälpa dem grilla hamburgare.

– Självklart ville jag det. Det var två ton nötkött som grillades så det var ett ganska hårt jobb, säger Jonny.

Det ena ledde till det andra och i dag arrangerar Jonny grillkurser och håller i grillning på event under företagsnamnet BBQ by Wallmarö. I detta vill Jonny dela med sig av sin stora passion för grillning och matlagning.

Nyfiken på Weber SmokeFire?
Här hittar du prislistan och allt du behöver veta!

Instruktion i mobilen

På tal om att dela med sig av kunskaper tar Jonny fram sin Smartphone och visar hur appen Weber Connect fungerar.

Appen kan fjärrstyra SmokeFire-grillen och innehåller även ett ständigt ökande antal recept och videos som visar hur allt ska gå till.

– Du kan se instruktioner och steg-för-steg hur du ska göra för att få det perfekt. Appen säger också till när det är dags att både vända på maten och när den är klar, säger Jonny.

SmokeFire har uttag för inte mindre än fyra olika grilltermometrar så att man kan hålla koll på upp till fyra innertemperaturer samtidigt.

Signalerar när maten är klar

”Set & Forget”-funktionen betyder att den smarta grillen gör hela jobbet själv och så signalerar mobilen när middagen är färdig. Med Weber Connect kan vem som helst få ett perfekt resultat och en fantastiskt välsmakande grillmiddag.

– ”Är det enkelt?” brukar vara en vanlig kommentar när jag berättar om Weber SmokeFire, säger Jonny Wallmarö.

På tal om appen Weber Connect så kan du dessutom stänga av din Weber SmokeFire-grill via din telefon, men av säkerhetsskäl kan du inte starta grillen via densamma.

– Det vore ju inte så lyckat om man är på jobbet och råkar komma åt mobilen så att grillen tänds hemma, säger Jonny.

Hur grillar du helst om du själv får välja?
Elgrill
Kolgrill
Gasolgrill
Pelletsgrill

Fler kvinnor vid grillen

Magen börjar kurra ordentligt när man känner dofterna, men ännu är innertemperaturen inte uppe på de dryga 90 grader som Jonny vill ha oxbringan.

Medan vi väntar på att grillen ska laga klart maten pratar vi om trender inom grillvärlden.

– Jag vet inte om det ska kallas en trend, men det är många som börjar bli mer ”open minded” och vågar prova annat än fläskkarré och kycklingbröst. Andra styckdetaljer, mycket vegetariskt, mycket fisk och skaldjur, säger Jonny, och fortsätter:

–  En annan trend är att kvinnorna börjar ta mer plats vid grillen, på mina kurser brukar det vara jämnt fördelat mellan könen. Men jag skulle önska att människor lärde sig att sluta med den förbannade tändvätskan som ger en kemisk smak och dessutom kan vara direkt farlig om ett barn får tag i flaskan! När jag själv grillar med kol använder jag ett tändrör och Webers tändkuber.

Förresten, går det att känna skillnad på smaken om man har använt kol, gasol, elgrill och så vidare?
– Vissa påstår ju det, men enligt mig så är det bara en skröna. Jag använder alla olika metoder. Idag finns det till exempel fantastiska elgrillar, och det är ju smart om man snabbt vill komma upp i hög temperatur, säger Jonny.

  • Den nöjda grillmästaren med resultatet.

”Bjuda på god mat”

Till slut är köttet äntligen färdigt och Jonny trancherar tunna skivor som nästan faller sönder av sig själva.

Våra lyxiga lunch-mackor består av surdegsbröd som såklart har fått en stund på grillen, med syltad lök, cornichons och en hemgjord barbecuesås.

Vid sidan coleslaw med en liten touch av jalapeno för extra sting. Det är verkligen helt otroligt gott, mästarklass!

Det finns många som tävlar med sin grillning, med bland annat SM och olika världsmästerskap. Hur ställer du dig till att tävla med dina kunskaper?
– Jo visst finns det, men jag håller inte på med det här för att försöka vinna och att vara bäst. Jag tycker bara om att kunna bjuda på god mat, avslutar Jonny Wallmarö.

Nyfiken på Weber SmokeFire?
Här hittar du prislistan och allt du behöver veta!