Detta är information från Weber
  • Per Ehrlund och Kalle Moraeus laddar inför att laga en trerätters på Webers pelletsgrill SmokeFire.

”Alla kommer att kunna bli sin egen mästerkock”

Warning: Undefined variable $GDPR in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/weber/wp-content/themes/CISK/misc/fakta_btn/shortcodes.php on line 8 Warning: Undefined variable $GDPR_CONSENT_755 in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/weber/wp-content/themes/CISK/misc/fakta_btn/shortcodes.php on line 9 Warning: Undefined variable $ADDTL_CONSENT in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/weber/wp-content/themes/CISK/misc/fakta_btn/shortcodes.php on line 10

Vill du ha perfekt resultat varje gång du grillar?
Vill du kunna ha total kontroll på allt som händer på grillen och få grillen att säga till när maten är klar?
Lugn – Weber SmokeFire löser allt detta i ett kick.
– Nu kan alla – gammal som ung, nybörjare som proffs – bli en riktig grillmästare hemma i sin egen trädgård, säger Per Ehrlund.

I en trädgård i sörmländska Katrineholm sitter två herrar och samspråkar. Vintern lyser med sin frånvaro och gräsmattorna börjar återigen återfå sin gröna och somriga nyans.

Vi har bestämt träff med grillmästaren Per Ehrlund och spelmannen Kalle Moraeus – och de har lovat att laga en trerättersmiddag på en eftermiddag på Webers träpelletsgrill SmokeFire, där det bör tilläggas att den nya STEALTH-modellen nyligen vann det erkända designpriset Red Dot Design Award.

SM-guld i luftgitarr

Kalle Moraeus har många strängar på sin lyra. De flesta vet om hans engagemang i Orsa spelmän och Benny Anderssons Orkester. Och kanske var det många som såg honom svettas i ”Biggest Loser VIP” 2018 eller som följde honom i hans egna program ”Moraeus med mera”. Han har ju dessutom synts i rutan i allt från Melodifestivalen, Allsång på Skansen, Så ska det låta och Körslaget till På spåret.

Men visste du till exempel att Kalle var den sista som – 2006 – fick ta emot Karamelodiktstipendiet ur Povel Ramels hand innan denne gick bort året efter? Att han faktiskt blev svensk mästare i luftgitarr 1984 eller att han är en hejare på att grilla?

– Jag har alltid varit intresserad av mat och råvaror. Grillning är ju en materialsport och det blir ju riktigt bra mat om man har bra grejer. Men det är väl först de senaste tre åren har jag börjat få bra resultat på grillandet. Ju mer man grillar desto roligare blir det, säger Kalle lite blygsamt.

Deltog i VM på Irland

Och han har lärt sig en hel del av en av Sveriges mest hängivna grillare – Per Ehrlund. Per är en av Sveriges mest anlitade grillinstruktörer och har vunnit många utmärkelser för sitt hanterande med förkläde och grilltång. Han har blivit svensk mästare i ribs, svensk mästare i chiligryta, utsedd till årets grillkock på amatörnivå 2012 och har varit med på stora tävlingar både i USA och sedan för två år sedan VM i Limerick, Irland. Men de flesta känner nog igen honom och hans grillmustasch från tv där han varit med i både Mästerkockarna (2010) och Grillmästarna (2013).

– Det är min hustrus fel alltihop, det var Berit som anmälde mig till tv-programmet Mästerkockarna 2010 och sedan blev det Grillmästarna där jag slutade tvåa. Efter det blev jag uppvaktad av Weber och fick ha hand om Webers grillskolor. Sedan dess har jag arbetat med Webers event och kursplanering på konsultbasis, berättar Per.

– Jag har det ganska bra egentligen, jag tror inte riktigt jag fattar hur bra jag har det, skrattar Per.

Kockutbildning till sjöss

Egentligen började intresset för matlagning mycket tidigare än så för Per, som i grunden är snickare men som avvecklade sin verksamhet för att syssla med matlagning på heltid.

– Jag ville bli kock redan tidigt i livet och jag sökte också till kockskolan men betygen räckte inte. När jag sedan skulle göra lumpen så valde jag att tillbringa 16 månader till sjöss på ett minfartyg – som kock. Det var där jag fick min kock- och hovmästarutbildning, förklarar Per.

Nyfiken på Weber Smokefire?
Här hittar du prislistan och allt du behöver veta!

”Bara åtta grillar”

I dag är det dock nästa bara matlagning – eller rättare sagt allt som man kan göra på en grill – som lockar den tidigare snickaren.

– Jag jagar perfektion och älskar att tävla mot mig själv när jag grillar, säger Per, som när vi kommer på besök har hela åtta olika sorters grillar hemma bakom huset.

– Så är det, det är bara åtta nu. Jag hade 17 stycken ett tag men det blev ganska trångt i trädgården. En av de grillar som jag använder mest är Weber Summit Charcoal, den gillar jag verkligen. Den är perfekt att grilla till exempel ribs eller andra långsamma rätter på, berättar Per.

– Det är härligt att grilla, flikar Kalle in.

– Man börjar med att göra rent grillen riktigt så att den är tom i botten, då blir det så jäkla bra, säger Kalle, som hemma i sin grillpark i Orsa har en Weber Summit Charcoal, en klotgrill, en Weber Genesis II och en WSM – Weber Smokey Mountain.

– Ja, jag har kanske inte har lika många grillar som du hemma men jag har 36 elgitarrer. Det har inte du, säger Kalle och tittar på Per.

  • Röka eller grilla – Webers träpelletsgrill SmokeFire klarar allt.

Träffades av en slump

Även om det känns som att dessa två herrar i sina bästa år har känt varandra länge och väl så är det inte riktigt fallet. Kalle och Per träffades lite av en slump på ett event i Sundsvall för bara några år sedan.

– Ja, det var väl för 4-5 år sedan som vi sprang på varandra i Sundsvall första gången och vi hade lite svårt att lära känna varandra – det tog säkert fem sekunder innan vi satt och tjötade om allt möjligt, skämtar Kalle, som tidigare haft kontakt med Pers far som är uppfinnare och bygger mikrofoner.

Hur grillar du helst om du själv får välja?
Elgrill
Kolgrill
Gasolgrill
Pelletsgrill

”Börjar bli duktig”

I dag ses de två vännerna så ofta de kan, mestadels blir det på sommaren över lite grillning. Annars går också telefonerna varma när de två ska prata om livet, musik eller utbyta grilltips.

– Jag är ju en amatör när det kommer till grillning och att haft möjlighet att gå bredvid en mästare som Per har varit fantastiskt. Jag börjar faktiskt bli ganska duktig själv nu också, om jag får säga det, säger Kalle och tillägger:

– Grilla gör de flesta och många ganska bra, men att grilla och samtidigt ordna allt för en middag är en helt annan sak. Det är ju en hel del att tänka på förutom att se till att köttet är klart.

”Lär mig alltid något nytt”

Men ni brukar prata ganska mycket på telefon också, vad pratar ni om då?
– Jag ringer mest och frågar om praktiska saker när det gäller grillningen, till exempel hur jag bäst ska få grillen att hålla 110 grader i 12 timmar och sånt. Det tycker jag är väldigt roligt, det blir mycket mer seriös grillning när man kan mer. Ju mer man lär sig om grillning och allt runt omkring desto mer intresserad blir man, säger Kalle.

– Och varje gång vi träffas så lär jag mig något helt nytt som jag aldrig tidigare hört talas om. Plötsligt slänger Per ihop värsta marinaden som jag aldrig tidigare visste om och det är alltid fantastiskt gott.

Trerätters på pelletsgrillen

Menyn när vi gästar hemma hos familjen Ehrlund är bestämd. På grillen – träpelletsgrillen Weber SmokeFire – ska alltså både förrätt, varmrätt och efterrätt grillas ihop.

– Det blir en klassiker som förrätt, säger Per.

– Vi gör rökta räkor med en aioli. Räkorna måste läggas frysta direkt på grillen, om man använder färska räkor så får de inte lika mycket smak och de blir dessutom både sega och torra, förklarar Kalle.

Till varmrätt får grillen – SmokeFire – jobba lite extra länge, det är dags för lite ”low and slow”. Kalle har fått tag i kamben från Orsa och efter att ha marinerats över natten så får de vila på grillen i många timmar på låg värme för att bli perfekta.

Kamben kallas även för baby back ribs och riktigt bra tillagat är dessa både saftiga och möra.

– Till det behövs inte mycket mer än en coleslaw, förklarar Per.

Och som efterrätt utlovas up-side-down-kaka med päron och ingefära.

Grillen sköter allt

Under tiden de två engagerade grillaktörerna håller på att förbereda för middagen börjar vi prata om grillar – och speciellt – Weber SmokeFire.

Detta är helt enkelt en träpelletsgrill – Webers första pelletsgrill.

Många här i Sverige är kanske inte så bekanta med pelletsgrillar, det är en relativt ny företeelse som de senaste åren växt enormt i framför allt USA.

Med en pelletsgrill är det enkelt att få ett bra resultat. Ditt jobb som grillare är att göra de inställningar som du vill ha och sedan sköter grillen resten. Pelletsgrillar är också perfekta för långsam grillning och rökning eftersom det går att kontrollera temperaturen på ett smidigt sätt.

Och det är därför som magasinet hos Weber SmokeFire har så hög kapacitet och rymmer tio kilo pellets.

– En balja med pellets räcker kanske i 7-8 timmar om man vill. Men ska man bara grilla på den högsta värmen kanske det bara räcker halva tiden, förklarar Per samtidigt som kan kollar till de rökta räkorna.

Vill du klämma och känna på Weber SmokeFire?
Här hittar du din närmaste återförsäljare

”FÖR bra grill”

Weber SmokeFire är verkligen en allt-i-ett-grill. En av de stora fördelarna är det breda temperaturspannet som grillen kan hålla – från 95–315 °C. Med detta kan man både som amatör- eller proffsgrillare enkelt kan bryna biffar, röka brisket, baka pajer och allt därtill.

– Men jag tycker att grillen är FÖR bra, den gör allt så himla enkelt. Jag blir väl utan jobb med mina grillskolor tack vare denna, skojar Per.

Weber SmokeFire har en inbyggd grillsupport – Weber Connect – som skickar stegvisa instruktioner till din smartphone. Den säger bland annat till när det är dags att vända och när maten är klar att serveras.

– Jag har grillat på Weber SmokeFire i ett par år nu, i början med olika provmodeller. Sedan januari i fjol har jag haft en Weber SmokeFire hemma och haft möjlighet att testa den på allvar. Med den här grillen så kommer alla att kunna bli sin egen mästerkock. Det är en utmärkt grill för alla oavsett kunskapsnivå, säger Per.

  • Hjärtat hos grillen SmokeFire är Weber Connect som sköter det mesta och är uppkopplad via wifi till din telefon.

Kan göra allt på grillen

Och det är alltså en grill för alla ändamål vare sig du vill grilla, röka, göra pizza eller baka bröd. Och den stora tillagningsytan – 6 370 kvadratcentimeter – ger plats åt det mesta.

Motorn till pelletsmatningen är också specialkonstruerad för att förebygga stopp i matarskruven.

– Många som ser Weber SmokeFire för första gången tror att det är en rök på utseendet, men det är en fullskalig och riktigt jäkla bra grill. Det bästa med den tycker jag är att man kan använda sig av temperaturer från 95 grader till 315 grader, säger Per.

Klarar hög temperatur

Även om det finns konkurrenter på marknaden när det kommer till träpelletsgrillar så finns det ingen annan grill som bemästrar de höga temperaturer som Weber SmokeFire kan uppnå.

– Weber SmokeFire förenklar grillningen ungefär lika mycket som mikron förenklade uppvärmningen av mat när den kom. Så stor förändring är det, säger Kalle med ett skratt och penslar på lite extra på kambenen som börjar bli karamelliserade och klara.

De båda är övertygade om att Weber SmokeFire skulle göra stor nytta i var mans hem. Med den wifi-uppkopplade träpelletsgrillen kan alla leverera fantastiskt resultat till sommarens grillbuffé.

– Jag kan lova att resultatet med grillen blir fantastiskt. Nyligen grillade jag 65 kilo brisket på en Weber SmokeFire för ett event och jag kan säga att 55 kilo av det blev helt perfekt, säger Per.

Och Kalle tillägger snabbt:

– Och jag är övertygad om att resterande 10 kilo blev helt okej att äta.

Vill du klämma och känna på Weber SmokeFire?
Här hittar du din närmaste återförsäljare

”Komplett måltid på grillen”

Kambenen och coleslaw-salladen är nu på tallrikarna och det är dags att hugga in. Under tiden fortsätter historierna om grilltillfällen, snacket om Webers grillar och planerna inför framtiden.

– Det som jag gillar med Webers grillar är att man kan laga en komplett måltid på grillen och även för många gäster, säger Kalle.

– Men det som har hänt för mig de senaste åren – i och med att jag har en dotter och hennes pojkvän hemma – är att jag har fått upp ögonen för den nya generationens mat. Det är mer tänk på miljö och man gör medvetna val. I dag grillar jag väldigt mycket vegetariskt på grillen. Tidigare var det så att jag slängde på en köttbit på grillen och kanske en majskolv, och så var det klart. Nu har – i alla fall hos mig – köttet blivit mer som ett tillbehör vid middagen.

Grillen pratar med din smartphone

Det piper till i Pers telefon – som så många tidigare under eftermiddagen. Och nu är det Weber SmokeFire som vill berätta att efterrätten är klar för servering.

– Den inbyggda wifi-lösningen med Weber Connect berättar hela tiden vad man ska göra. Perfekt så att man slipper gå och lyfta på locket för ofta eller så att man inte glömmer bort maten på grillen när man umgås med goda vänner, säger Per.

Den är också utmärkt om man som dessa herrar gärna grillar i alla väder och under alla årstider. Vare det sig är regn, snö eller solsken så är det alltid läge att tända grillen.

– Nyligen så stod jag ute i regn och halvstorm och grillade. Då tänkte jag att jag nog är lite dum i huvudet ändå som gör det. Men det tanken gick ju över, säger Kalle.

Godast på grillen

Den fantastiska middagen kommer till sitt slut, de perfekta rökta räkorna är alla uppätna, kambenen är renskrapade från allt sitt möra kött och kakan är på väg ner i magen.

Nu var denna måltid helt fantastisk, men vad är egentligen det godaste ni tillagat på grillen?
– Oj så svårt. Men jag minns den där renrostbiffen jag hittade i frysen, säger Kalle.

– Den var absolut en av de godaste vi har grillat tillsammans på grillen, säger Per och tillägger:.

– Men sedan var det ju fantastiskt när vi grillade blåmusslorna när jag hälsade på dig i Orsa senast. Nej, det är för svårt att välja.

  • Weber SmokeFire har det runda uttagbara grillgallret för att göra plats för wokpanna eller andra tillbehör.

Skriver varsin bok

Coronavirusets spridning i Sverige har naturligtvis gett både Per och Kalle ändrade planer.

– Men det är bara att gilla läget. Jag passar på att träna en hel del och försöka leva hälsosamt, säger Kalle.

– Jag har använt tiden till att skriva på en bok om min hälsoresa. Det är en bok om att bli gubbe. Normalgubben i Sverige mår ju inte så bra i dag. Boken är lite som en inspirationsbok för att få män över 45 år att bry sig om sig själv, säger Kalle, som i år har släppt boken En tjur på retur: En kärleksförklaring till alla gubbar.

Även Per, som redan släppt ett par böcker om grillning – den senaste ”Grilla mera!” kom ut 2020 – har planer att ge ut en bok inom kort.

– Ja, det blir en bok om vegetarisk kost. Sedan år 2022 blir det nog en renodlad grillbok med en massa recept.

Alla kan bli ett grillproffs

Men alla kanske inte har material eller lust att skriva en bok i dessa tider. Vad kan då vara mer avkopplande än att plocka fram grillen och se hur matmagin växer fram på grillgallret.

Med Weber SmokeFire kan dessutom alla – gammal som ung, nybörjare som proffs – bli en riktig grillmästare hemma i sin egen trädgård.

– Det kommer absolut att bli många timmar vid grillen i sommar. Att grilla är ju balsam för både kropp och själ, avslutar de två vännerna Per och Kalle unisont.

Nyfiken på Weber Smokefire?
Här hittar du prislistan och allt du behöver veta!